Twee online lezingen over het Stabat Mater

26 maart 2021 | geen commentaar

Stabat Mater dolorosa iuxta crucem lacrimosa

De diepbedroefde moeder stond wenend bij het kruis’ is de eerste zin van het ‘Stabat Mater’ dat een prachtige en indringende tekst is over Maria, of beter gezegd van Maria, een klaagzang van de moeder van Christus, die haar zoon op het kruis ziet sterven en de emoties die dit teweeg brengt. Veel componisten zetten de tekst op muziek, waarvan de uitvoering van Pergolesi wel de meest bekende is. In de 15e eeuw werd het Stabat Mater als hymne opgenomen in de katholieke liturgie en o.a. gebruikt in de Veertigdagentijd als onderdeel van de Kruisweg, die op Goede Vrijdag wordt gelezen. Een tekst en muziekstuk dus dat bij uitstek past in deze tijd, en in het bijzonder in de Goede Week die gaat komen.

In 2 online lezingen zal Dionne Brussee diverse muzikale uitvoeringen van verschillende componisten laten horen, die zich hebben laten inspireren door deze emotionele tekst. De eerste lezing begint met een korte uitleg over het ontstaan van het Stabat Mater, de tekst en de oorspronkelijke Gregoriaanse versie, met daarna vooral de versies van een aantal Italiaanse componisten zoals Pergolesi, Vivaldi en Rossin. In de 2e lezing gaan we de muziekgeschiedenis door met uitvoeringen van verschillende componisten als Haydn, Dvorzak, Arv Pärt en mac Millan. Om te eindigen met een hedendaags, onlangs geschreven Stabat Mater.

Dionne nodigt je van harte uit om inspiratie op te doen met deze prachtige passiemuziek voor de komende tijd tot Pasen, via deze 2 lezingen, al zijn ze dan niet live. Maar de muziek blijft hetzelfde en de moeite van het leren kennen waard!

vrijdag 2 april van 11.00 uur – 11.45 uur via ZOOM

maandag 29 maart en vrijdag 2 april van 19.30 – 20.15 uur via ZOOM

 

aanmelden via dionne.brussee@gmail.com dan ontvang je een link.

 

Je kunt hier je reactie geven of een vraag stellen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen