Mijn LV-Verhaal: Zr. Francisca Anne CPS, Zimbabwaanse zuster op missie in Amsterdam…

26 februari 2020 | geen commentaar

Mijn naam is zr. Francisca Anne Mlotshwa CPS uit Zimbabwe. Ik ben lid van de Congregatie van de Missiezusters van het Kostbaar Bloed. Dit wordt afgekort tot CPS, wat Latijn is voor Congregatio Pretiosi Sanguinis (Congregatie van het Kostbaar Bloed). Op mijn congregatie kom ik zo terug.

Mijn leven in Zimbabwe
Voorheen werkte ik als arts in een overheidskliniek voor kinderen en jonge mensen die leven met HIV/AIDS. Ik ben vaak ondergedompeld in de worstelingen die jonge mensen doormaken die moeten leven met een chronische ziekte. En ik voel me herhaaldelijk aangetrokken als bron van hoop en getuige van Christus’ verlossende liefde voor deze jonge mensen. Ik dank God dat ik in een kloostergemeenschap van mede CPS-zusters woon. Zij zijn vaak een krachtbron voor me om de eisen van mijn roeping als religieuze onder ogen te zien. Ik moet zeggen dat gemeenschap ook een bron van uitdaging kan zijn, die mij helpt te groeien zoals in elke familie waar moeilijkheden worden verondersteld ons te vormen, als deze op een evenwichtige manier worden behandeld.

Naar Nederland, naar Stadsklooster La Verna
Ik ben in september 2019 naar Nederland gekomen om deel te nemen aan een eenjarige cursus over internationale gezondheidszorg bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Omdat ik dicht bij de universiteit moest zijn, kon ik niet blijven in ons huis in Aarle-Rixtel (bij Helmond, Noord-Brabant), want dat is een beetje ver. Ik mocht komen wonen in de gemeenschap van Stadsklooster La Verna. Dit werd geregeld door mijn CPS-zusters hier in de Europese provincie. Ik ben de franciscanen dankbaar voor hun vrijgevigheid en gastvrijheid.

Ik heb me vanaf het moment dat ik bij de communiteit van Stadsklooster La Verna kwam thuis gevoeld. Toevallig is St. Franciscus van Assisi mijn naampatroon en ik ben er van overtuigd dat ik dankzij zijn gebed in een gemeenschap ben belandt die gesticht is door deze geweldige heilige. Ik heb meer geleerd over mijn naamheilige via het leven zoals het geleefd wordt door de franciscanen en hun openheid naar mensen van verschillende achtergronden.

De Missiezusters van het Kostbaar Bloed
Mijn congregatie is van pauselijk recht sinds haar oprichting in 1885. Zij werd door een Oostenrijkse Trappist, abt Francis Pfanner, op Afrikaanse bodem, in Mariannhill, Zuid-Afrika gesticht. De eerste zusters kwamen oorspronkelijk uit Duitsland. Op dit moment werken wij in 20 landen verspreid over Europa, Afrika, Noord-Amerika en Azië. Om precies te zijn: Oostenrijk, Canada, de Democratische Republiek Congo, Denemarken, Duitsland, Indonesië, Italië, Kenya, Mozambique, Nederland, Papua Nieuw Guinea, de Filipijnen, Portugal, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Sudan, Tanzania, de Verenigde Staten, Zambia en Zimbabwe. In al deze landen zijn we op verschillende niveaus betrokken bij onderwijs, gezondheidszorg, maatschappelijk en pastoraal werk. Onze speciale aandacht ging en gaat uit naar vrouwen, kinderen en de kwetsbaren.

Wij Missiezusters van het Kostbaar Bloed zijn geroepen het paasmysterie te leven en te getuigen van de verlossende liefde van Christus. Onze naam is ook ons mandaat: op een speciale manier het bloed van Christus, waardoor hij alle mensen verloste, te eren. God maakt het Bloed van Christus vruchtbaar voor alle mensen door ons apostolaat (vrij naar de constituties (regel) van de congregatie).

Mijn ervaring in Nederland
Mijn ervaring van het leven in Europa, in het bijzonder Nederland, is de snelheid van het leven, de vriendelijke mensen, de geavanceerde structuur van steden, de beschikbaarheid van middelen en het prijszenswaardige gebruik van fietsen, dat gezond én vriendelijk voor het milieu is. Ondanks dat ik geen Nederlands spreek, voel ik de warmte en de acceptatie van de mensen.

Moge God ons blijven vernieuwen en de levens raken van de mensen die Hij ons elke dag stuurt wanneer we met elkaar omgaan.

Voor meer informatie over mijn congregatie kun je de volgende websites bezoeken http://www.missionarysisterspreciousblood.org (Engels) of http://missieklooster.blogspot.com/ (Nederlands)

Je kunt hier je reactie geven of een vraag stellen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen