Mijn LV-verhaal: Paul Bindels – Ervaringen delen in het Stadsklooster

24 november 2020 | geen commentaar

Even voorstellen
Mijn naam is Paul Bindels, ik ben 50 jaar en ik ben 35 jaar actief geweest als ondernemer in het familiebedrijf in de metaalindustrie. We maakten vooral industrieel plaatwerk voor binnen- en buitenland. Toen mijn vader ouder werd heb ik in 2003 het directeurschap van hem overgenomen. Maar gaandeweg begon er iets te ‘kriebelen’. Ik wilde meer met mijn leven. En wilde God radicaler volgen. Als ondernemer met een bedrijf was dat moeilijk te realiseren. Toch heb ik 2006 de stap genomen met het volgen van de pastorale school. Daar heb ik ook br. Theo van Adrichem leren kennen. Hij was één van de docenten. In 2007 ben ik met de theologiestudie begonnen. Die deed ik naast mijn werk. Alles bij elkaar is dat een heel traject geworden. In juli van dit jaar ben ik door Mgr. Hendriks priester gewijd. Enige tijd voordien had ik mijn bedrijf verkocht. Ik vond de stap om het bedrijf los te laten erg moeilijk maar vond daarbij steun en inspiratie bij Franciscus. In die zin lijk ik een beetje op Franciscus, die uiteindelijk ook niet verder ging in het bedrijf van zijn vader.

Hoe heb je La Verna leren kennen?
La Verna heb ik leren kennen via Theo van Adrichem en later ook via Rob Hoogenboom. Hij kende ook de pastoor van de parochie in Hoofddorp waar ik stage heb gelopen. Ik heb zelfs even aan de Franciscanen gesnuffeld, maar ingezien dat priester worden in het Bisdom nu mijn weg is. Ik vind de franciscaanse spiritualiteit wel heel boeiend en ik heb een fijn contact met de Orde van de Franciscaanse Seculieren, die ook in La Verna samenkomen. In de voorbije jaren ben ik ook regelmatig enkele dagen of wat langer te gast geweest in het Stadsklooster. Maar het is mijn roeping om wereldheer te zijn.

Meelever geworden
Ik heb een eigen huis in Bennebroek en daar ben ik graag. Maar nu ik volop in het pastoraat in Heiloo en omgeving actief ben, merk ik wel dat ik het niet fijn vind om iedere dag alleen thuis te komen. Daarom heb ik bij de broeders aangeklopt met de vraag of ik twee dagen per week hier in het Stadsklooster zou mogen verblijven. We hebben er goed over gesproken en enkele afspraken gemaakt. Ik en Djeff mijn hond delen in het leven van de broeders en vinden hier een thuis. Het doet me erg goed om met elkaar onze ervaringen uit te wisselen. Enkele broeders zijn ook priester, ze hebben veel pastorale ervaringen en ik ervaar het voor mij als beginnend priester als verrijkend en ondersteunend om hun ervaringen te beluisteren. We werken ten slotte allemaal in dezelfde Wijngaard des Heren.

Nieuwe priester in coronatijd
Bijzonder aan mijn priesterschap is natuurlijk dat ik gewijd ben midden in de coronatijd. Mijn wijding is zelfs een maand uitgesteld van wegen de lockdown. Dat vond ik heel erg, Ik was al jaren naar dat moment aan het werk en zag de donkere wolken al hangen, maar toen Bisschop Hendriks mij belde dat de wijding uitgesteld moest worden kwam dat toch als een mokerslag aan. Gelukkig kwam de zomer eraan en mocht ik de wijding 4 weken later ontvangen wat misschien wel de mooiste dag van mijn leven was. Corona maakt het werk in de parochie niet makkelijk na de Lockdown leek het er wel op of we het kerk-zijn opnieuw moesten uitvinden. Maar met de hulp van enthousiaste mensen in de parochie hebben we mooie nieuwe dingen op kunnen zetten als filmen en extra nieuwsbrieven om de parochianen toch bij de kerk betrokken te houden. Ik herinner mij dat ik in mijn eentje mijn eerste Goede Vrijdag als priester de kruisweg heb gefilmd zo dat we het op Youtube konden zetten. Dat was heel anders dan ik mij had voorgesteld. Maar toen er meer dan 300 mensen naar de toch wat amateuristische opnamen hadden gekeken gaf dat een enorme impuls om door te gaan. De mensen wilde niet naar de TV kijken maar de pastores van de eigen parochie zien.

Bijzondere bijkomstigheid
Al negen jaar heb ik een Bordercollie die bijna onafscheidelijk mij vergezelt op mijn weg door het leven. Ook hij gaat mee naar La Verna en voelt zich er thuis. Franciscus had ook grote liefde voor dieren. Dat maakt dat Franciscus een grote inspiratiebron is in mijn leven.
Daarom ga ik graag even met Djeff op de foto 😊!

Je kunt hier je reactie geven of een vraag stellen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen