Mijn LV-verhaal: Kees Zwart

7 mei 2019 | geen commentaar

In ‘Mijn LV-verhaal‘ vertelt Kees Zwart, de predikant die in het Stadsklooster woont, over zijn La Verna-ervaringen.

“Het is alweer vier jaar geleden dat ik in Stadsklooster La Verna ben komen wonen. Een bijzondere stap, ook voor de communiteit, en we moesten nog zien hoe dat zou gaan. Wat mij voor ogen stond, was als religieus te leven vanuit de spirituele bronnen die Clara en Franciscus zijn. Ik verlangde te leven in gemeenschap met het gebed als kader. Na vier jaar durf ik wel te zeggen, dat deze levensvorm echt bij mij past.

Een bijzondere stap blijft het. Want ja, ik ben natuurlijk de 60 al wel gepasseerd, ik ben getrouwd geweest, en we heb vijf prachtige kinderen – en hoe zal het dan zijn om mijn leven zo’n volledige wending te geven? Bovendien ben ik predikant binnen de Protestantse Kerk Nederland.

Door beide kerkelijke tradities laat ik me voeden, en dat vraagt om een doorgaande bezinning. Doorgaande bezinning, steeds weer afstemmen op de innerlijke Stem die mij roept en in mij leeft, en vanuit mijn roeping met elkaar, en met de mensen op de werkvloer omgaan: dat raakt aan een diepe dankbaarheid.

Een bijzondere ervaring? Jaren geleden. Ik bezocht voor de zoveelste keer Assisi. Dit keer was ik er alleen. Ik zocht de stilte in de Basiliek Santa Chiara, in de kapel waar het kruis van San Damiano hangt. De stilte opende mijn hart, waardoor ik me verbonden voelde met Franciscus die ooit voor dit kruis geknield lag en door de Opgestane werd aangesproken. Die verbondenheid zocht ik niet, zij werd me meegegeven. Als een spiritueel souvenir – een herinnering die z’n werking blijft houden. En deze ervaring kwam levendig terug toen onze communiteit een handgeschilderde versie van het San Damiano-kruis werd geschonken: dat kruis siert nu onze kapel. Het is een bron van dagelijkse vreugde.”

Kees verzorgt zo nu en dan ook cursussen in het Stadsklooster.

Je kunt hier je reactie geven of een vraag stellen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen