Mijn LV-verhaal – Docent Henk Bruijn: “De stoute schoenen aan…”

14 januari 2020 | geen commentaar

Het zal in het voorjaar van 2002 zijn geweest, dat ik een foldertje van het Franciscaans centrum voor spirituele ontwikkeling La Verna onder ogen kreeg. Als kennismaking heb ik me toen opgegeven voor een meditatiecursus van vijf avonden o.l.v. Rob Hoogenboom. Deze cursus had toen de titel: “Mediteren, meer ontvankelijk worden voor…”

Een nieuw avontuur

Wat mij altijd is bijgebleven is de welkome sfeer en de uitnodigende manier waarop meditatie werd beoefend. Dat sprak mij toen zo aan, dat ik de stoute schoenen heb aangetrokken om Rob te vragen deze cursusavonden samen met hem te gaan verzorgen.

Vooral de achtergrond van mijn werk in het onderwijs en mijn theologische studie op de Leergangen van de Vrije Universiteit inspireerden mij om samen met anderen meditatie te leren kennen en te beoefenen en dit nieuwe avontuur aan te gaan. Gelukkig kreeg ik van Rob alle ruimte om vanaf toen mijn eigen bijdrage te mogen geven.

De prettige samenwerking met Rob en het bijzondere contact dat ik met de deelnemers heb gekregen, hebben mij steeds voldoening en inspiratie gegeven om mensen in contact te kunnen brengen met meditatie. In het voorjaar van 2008 vroeg Rob mij of ik de cursussen alleen wilde gaan doen, vanwege zijn drukke agenda en andere activiteiten. Ik vond dat een mooie maar ook best wel spannende uitdaging.

Verder heb ik vele jaren een bijdrage mogen leveren aan de beleidsgroep (dat heet nu ‘de klankbordgroep’, red.). Deze beleidsgroep kwam tweemaal per jaar bijeen om de programma’s van La Verna te bespreken en  ideeën voor het nieuwe seizoen te ontwikkelen. Ik denk nog vaak met veel plezier terug aan deze creatieve en inspirerende bijeenkomsten.

Nieuwe invalshoeken voor meditatie

De grote lijnen van de meditatiecursussen – indertijd ontwikkeld door Maurits de Wit, een van mijn docenten op de opleiding theologie – zijn steeds blijven terugkomen. De cursus heeft wel verschillende titels gekregen, zoals:  “Meditatie… ademhaling van de ziel” – “Mediteren… iets voor jou?” – “Mediteren… thuiskomen bij jezelf” – “Mediteren… vanaf punt nul” en “Mediteren… stoppen, helen en rusten”.

Dit voorjaar hoop ik weer opnieuw deelnemers te mogen ontmoeten met “Mediteren… loslaten, ontvangen en toelaten.” Tijdens onze vijf cursusavonden oefenen we dan vooral met onze meditatiehouding, de ademhaling en bewustzijn en het fijne is dat de deelnemers door verschillende meditatieoefeningen kunnen ontdekken, welke vorm van meditatie het beste bij hem of haar past.

Vooral door de inbreng van de deelnemers ben ik in de loop van de jaren tot nieuwe ideeën en invalshoeken gekomen om andere vormen van beoefening te gaan gebruiken tijdens onze avonden.
Zo zijn er nieuwe programmaonderdelen gekomen als, meditatieve eenvoudige dansen, mantra’s, kennismaking en het lopen van het labyrint, maar ook het idee om filmavonden te organiseren.
Daarom verzorg ik al vele jaren in elk seizoen drie begeleide filmavonden, waarbij we gezamenlijk een boeiende film bekijken en nabespreken. Dit levert vaak weer verrassende gesprekken op.

Ontmoetingen

Het belangrijkste voor mij blijft telkens weer de ontmoetingen en gesprekken met de mensen die naar het Stadsklooster La Verna komen, om te ontdekken wat van belang is op je levensweg en welke plaats spiritualiteit in je leven inneemt.

Door de vele jaren, waarbij ik mij verbonden voel met deze plek, voel ik mij bevoorrecht te mogen ervaren wat La Verna voor mijzelf en anderen betekent. Stadsklooster la Verna is vooral een plek geworden waar ik mij steeds opnieuw welkom weet en mij erg thuis voel.

Een plek met mensen, waar je mag zijn en worden wie je ten diepste bent.

Ik hoop jullie nog vele jaren hier te mogen ontmoeten.

Vrede en alle goeds,
Henk Bruijn

Je kunt hier je reactie geven of een vraag stellen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen