Kroniek eener Stadsklooster*

29 augustus 2019 | geen commentaar

Br. Theo van Adrichem, de nieuwe minister-provinciaal van de minderbroeders franciscanen in Nederland en br. Piet Bots, de nieuwe provincie-econoom feliciteren elkaar met hun wederzijdse benoemingen.

Br. Theo van Adrichem, de nieuwe minister-provinciaal van de minderbroeders franciscanen in Nederland en br. Piet Bots, de nieuwe provincie-econoom feliciteren elkaar met hun wederzijdse benoemingen.

Wanneer het voorjaarsseizoen ten einde loopt en de zomervakantie begint, gaan we er altijd vanuit dat een rustigere tijd aanbreekt. Maar wanneer het najaarsseizoen op punt van starten staat, kijken we toch altijd terug op een goed gevulde zomer. Een overzichtje van gebeurtenissen in de afgelopen tijd.

Bestuurswisselingen
Br. Rob Hoogenboom is, na zes jaar, geen minister-provinciaal van onze landelijke broederschap neer. Hij heeft deze dienst overgedragen aan br. Theo van Adrichem, oud-bewoner van het Stadsklooster (en rechts op de foto), die de komende jaren de provincie zal dienen. Daarin wordt hij onder andere bijgestaan door br. Piet Bots, die gekozen werd tot provincie-econoom (links of de foto) en die dus verantwoordelijk is geworden voor de landelijke financiën. Ook in het huisbestuur heeft een verschuiving plaatsgevonden: br. Frans is opnieuw benoemd tot gardiaan, maar zijn plaatsvervanger is niet langer br. Piet, maar br. Rob.

Nieuwe bewoners
Het Stadsklooster kent ook enkele nieuwe bewoners: sinds kort wonen er weer nieuwe stagiaires van Hospice Kuria, Daniëlle en Willemijn. Verder verhuist op dit moment Koen Van Durme naar het Stadsklooster om aan zijn postulaat (proefjaar) te beginnen. Koen komt van geboorte uit Gent. Het huis krijgt dus een nog meer diverse samenstelling: naast br. Taucen uit Indonesië en br. Frans uit Friesland (😉) dus ook een Vlaming. Over br. Taucen gesproken, die is momenteel eigenlijk helemaal niet thuis, maar voor zijn studie in Indonesië.

Ook br. Fer ging op reis, ware het wat minder ver: met zes jongeren en de broeders Theo en Wim Pot (beiden uit Megen) bezocht hij Assisi. Aangezien dat deel is van het Franciscaans Jongerenwerk, was dat werk… maar stiekem ook wel een beetje vakantie.

Nieuw werk
Kees Zwart, onze huisgenoot, heeft een nieuwe baan erbij. Hij wordt dominee in Amsterdam-Noord voor 50%. Zijn taak wordt hier het aaneensmeden van de verschillende protestantse gemeentes aldaar. Daar heeft hij ervaring mee in ons eigen stadsdeel Nieuw-West. Overigens verlaat hij de PKN-gemeente hier niet, maar deze aanstelling wordt wel kleiner: van 50% naar 30%. En dat naast zijn taak als ‘gastenbroeder’.

Ook dat vroeg flink veel tijd de afgelopen zomer. Er kwamen vele broeders, familieleden en vrienden overnachten. Soms vanwege de nabijheid van Schiphol, maar vaak ook als vakantieadres. Zo was br. Jan Sjerps uit Papua zeven weken te gast. En br. Louis Bohte uit het Heilig Land is er sinds eind juli en blijft tot begin september.

Br. Joachim is begonnen met een stage in het OLVG-ziekenhuis. Na jaren van theorie bestuderen, gaat hij zich nu bekwamen in de praktijk als geestelijk verzorger.

Vrijwilligers
Omdat onze vrijwilligers zo enthousiast betrokken zijn op het Stadsklooster organiseren we elk jaar een vrijwilligersuitje om hen te bedanken. Dit jaar bezochten we de mooie en indrukwekkende tentoonstelling ‘A Muslim, a Christian and a Jew’ van de Israëlische kunstenaar Eran Shakine in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Daarnaast waren er voor de vrijwilligers in de zomer twee koffieochtenden om bij te praten en de lange La Vernaloze zomer te overbruggen. Op de tweede koffieochtend namen we afscheid van Greet Niederländer. Greet was ruim 12 jaar actief in het Stadsklooster, de laatste 10 jaar met zeer succesvolle cursussen autobiografisch schrijven. Ze heeft besloten te stoppen op haar hoogtepunt. Dat begrijpen en respecteren we.

Waar we deze zomer geen gebrek aan hadden was zon. En dat is maar goed ook, want op het dak van het stadsklooster zijn achtentwintig nieuwe zonnepanelen gelegd. Ons eigen zonnepark is dus uitgebreid en het stadsklooster is er weer wat groener op geworden.

Media
Ook de media wist het stadsklooster weer te vinden. Br. Fer was te horen op Radio Signaal en br. Rob en hij werden gefilmd voor de website van het Kloostermagazine. Het eerste van de acht filmpje is te zien op onze website. Over de website gesproken… die heeft een flinke make over gekregen. Zo sluit hij nog beter aan bij onze nieuwe huisstijl, is er ruimte voor grotere foto’s en zijn de nieuwsitems beter zichtbaar.

Tot zover de ‘rustige’ zomer… we zijn klaar voor een nieuw seizoen!

* Vrij naar: ‘Kroniek eener Parochie’ de driedelige serie boeken van Jacques Schreurs, waarop de televisieserie ‘Dagboek van een Herdershond’ gebaseerd werd.

Je kunt hier je reactie geven of een vraag stellen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen