Interview met hospice-stagiaire Claudi Dunnink

6 november 2018 | geen commentaar

Regelmatig wonen gedurende enkele maanden enkele stagiaires van hospice Kuria in het Stadsklooster. Het Stadsklooster biedt deze ruimte aan als een gebaar aan het hospice, nadat enkele jaren geleden broeder Thijs Steenkamer in zijn laatste levensfase door medewerkers van Kuria liefdevol is verzorgd. Momenteel zijn Claudi Dunnink en Judith Kisteman bij ons te gast. Hieronder een interview met Claudi.

Kun je jezelf even voorstellen?
Ik ben bijna 21 jaar, geboren en getogen in Staphorst, studeer HBO-V aan de Hogeschool VIAA in Zwolle. Ik zit op dit moment in mijn laatste jaar. Mijn stage in Kuria duurt 5 maanden. Eerder liep ik stages in een verpleeghuis, bij verstandelijk beperkten en ook in een algemeen ziekenhuis in Suriname.

Welke werkzaamheden doen jullie in het hospice?
We bieden de laatste zorg aan stervende mensen. In deze palliatieve/terminale fase is de zorg niet meer gericht op herstel maar op het bereiken van een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Natuurlijk doe je de gebruikelijke adl-zorg (algemene dagelijkse levensverrichtingen) als wassen, eten geven, medicijnen aanreiken en andere verpleegtechnische handelingen, maar hierbij wordt er echt naar de wens van de bewoner geluisterd. Er is in het hospice bijvoorbeeld geen dagprogramma waar de bewoners om 9:00 uur aangekleed en wel bij aanwezig moeten zijn. Wanneer een bewoner liever een dagje in bed blijft liggen, geven we daar gehoor aan. Het belangrijkste is om ‘er te zijn’ voor de bewoners. In het hospice is er plaats voor 9 bewoners. Omdat het kleinschalig is, is er goed contact onderling, heerst er een huiselijke en fijne sfeer en kunnen we de zorg helemaal richten op wat de bewoner nodig heeft. In het laatste stukje van het leven kun je nog zoveel voor mensen betekenen en dat is wat ik zo mooi vind aan dit werk.

Hoe is het voor jou als jongere om zorg te bieden aan mensen die stervende zijn?
In Suriname heb ik enkele sterfgevallen meegemaakt, maar dat stond wat verder van me af. Ik kende er de mensen niet zo goed, het was een groot en algemeen ziekenhuis en de cultuur is anders. In het hospice komt het dichterbij. Je bouwt een band met de bewoners op. Wanneer er bijvoorbeeld iemand sterft die de leeftijd heeft uit mijn kring, kan het wel dichtbij komen. Als 20-jarige heb ik nog niet veel levenservaring en dat kan soms wel lastig zijn in dit werk. Gelukkig merk ik dat bewoners het ook wel kunnen waarderen. Gesprekken hoeven niet altijd te gaan over de moeilijke onderwerpen, soms is het ook gewoon fijn om ‘luchtige’ gesprekken te voeren over alledaagse dingen.
Het bieden van zorg aan stervende mensen is aan de ene kant dus moeilijk, maar aan de andere kant is het ook juist heel mooi en waardevol.

Welke nieuwe (leer)ervaringen doe je in Kuria op?
Ontzettend veel! Hospice Kuria is een high care hospice. Er is een grote diversiteit aan ziektebeelden. Omdat het een klein hospice is, kan je je volledig richten op de bewoners. We werken in een multidisciplinair team, dat wil zeggen dat er samen wordt gewerkt met andere verpleegkundigen, artsen, maatschappelijk werkster en fysiotherapeut. In het team is er nauw contact. Als stagiaire word ik goed begeleid. Dit maakt dat ik gemakkelijk leer op allerlei gebieden.

Hoe is het voor jullie om enkele maanden in het Stadsklooster te wonen?
Ik ben heel blij dat we hier mogen wonen. Het is een fijne en veilige woonplek. Ik heb een ruime kamer en genoeg privacy. Wat ik waardeer, is de betrokkenheid van de broeders. Regelmatig vragen ze bijvoorbeeld hoe het is op stage. Andersom vind ik het ook leuk en interessant om het een en ander te horen van de broeders. Wanneer ik aan mensen vertel dat ik in een klooster woon, moet ik er meestal wel bij vertellen dat het anders is dan ze waarschijnlijk denken. Zoals ik al zei, heb ik genoeg privacy, maar we mogen bijvoorbeeld altijd met de broeders mee-eten of mee doen met activiteiten. Elke dag zijn er gebedstijden. Daarnaast worden er allerlei activiteiten aangeboden zoals lezingen en cursussen.

Voor wie meer wil weten over hospice Kuria, zie de website: https://www.kuria.nl/

Dit interview is eerder geplaatst in de digitale Nieuwsbrief van 16 oktober 2018.

Je kunt hier je reactie geven of een vraag stellen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Alle velden zijn verplicht.

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen