Greet Niederländer

is schrijfcoach. Zij was onderwijzeres, educatief medewerker voor 2 mensenrechten-organisaties en docent raja yoga. Zij volgde cursussen (autobiografisch) schrijven en publiceerde gedichten, artikelen en verhalen.

Mijn spirituele weg

“Mijn spirituele weg begon in 1970 na een zeer ingrijpende gebeurtenis in mijn persoonlijke leven. De eerste tien jaar daarna kenmerkten zich door diepe dalen en spirituele piekervaringen. Op zoek naar meer geestelijk evenwicht belandde ik bij hatha yoga. Later was ik onder andere enige tijd verbonden aan de School voor Filosofie, waar ik mijn eerste meditatielessen kreeg. Door een langdurige ziekteperiode daarna stond het proces geruime tijd stil. Tijdens de opleiding tot docent Raja Yoga, die ik aan het eind van die periode volgde en waar ik intensieve meditatielessen kreeg, vielen voor mij alle spirituele puzzelstukjes uit de jaren daarvoor op hun plek.

Ik heb ervaren dat zelfbezinning een wezenlijk en onmisbaar onderdeel is van spirituele groei. Bij de zoektocht naar antwoorden op vragen als Wie ben ik?  Wat is de rode draad in mijn leven? en Waarom ben ik hier, wat is mijn levensopdracht? kan het schrijven van het eigen levensverhaal een prachtig middel zijn: Je beste leermeester is het leven zelf.

Uit recent onderzoek is gebleken, dat schrijvend terugblikken op het leven dat achter je ligt, op de betekenis die gebeurtenissen in je leven hebben gehad, helend kan werken. Soms kan één gebeurtenis, één enkel inzicht je brengen naar een nieuw begin, naar een nieuwe vér reikende en verrijkende stap op je levenspad.

Cursus ‘Autobiografisch schrijven – Mijn leven centraal’

Tijdens de cursus beoefen je dit proces in stilte samen met anderen.  Door met aandacht naar elkaars verhalen te luisteren zit er tevens een element van spiegelen in.

We werken gedurende twee en een half uur in kleine groepjes van maximaal 8 en minimaal 6 personen. Aan de hand van oefeningen die de herinne­ring  los maken en de taalstroom op gang brengen en op basis van thema’s, schrijf je verhalen waarmee je kriskras door je leven gaat.

De oefeningen zijn zo gekozen, dat je zelf kunt bepalen welke gebeurtenis in je leven je belicht en onderzoekt. Het is aan jou hoe diep je gaat. En het is aan jou, of je dat met anderen wilt delen.

De thema’s zijn in het voorjaar gericht op respectievelijk de prille jeugd en de tienertijd en in het najaar op de zomer en de herfst van het leven. Het is dan ook aan te bevelen om vier seizoenen mee te doen, waarbij je zowel in voor- als najaar kunt starten. Schrijftechniek is van minder belang en schrijfervaring is niet nodig.

Reacties van cursisten

“Ik heb de sfeer als heel prettig en veilig ervaren en ik was verbaasd wat er allemaal bij mij bovenkwam. …. Ik ben er sterker en bewuster door geworden.”

“Je geeft je jeugd een stem in een groter perspectief. …Wie ben je, waar kom je vandaan. Je leert veel bij over jezelf.”

“Al schrijvend kwam ik dichter bij mezelf.”

“Door te schrijven worden herinneringen weer tastbaar. Er komt steeds meer bovendrijven. Met name door commentaar van anderen geeft dat een bredere kijk op jezelf.”

“Gebeurtenissen raakten me op een dieper niveau.”

“Levensverhalen schrijven gaf mij een realistischer kijk op het verleden”

“Het helpt me geweldig herinneringen en frustraties van mij af te schrijven.”

“Door terug te kijken verzamel ik waardevolle ervaringen die een basis kunnen vormen voor de volgende periode.”

“Ik had het gevoel gezien te worden.”

“Respect is een sleutelwoord geweest.”

Meer weten? Ga naar: http://www.schrijvenbijdetalerie.jimdo.com