Chris Elzinga

Ik heb een counselingpraktijk in Haarlem en geef trainingen op het gebied van het Enneagram, ‘Open Zelfonderzoek’ en ‘werken met Innerlijk kinderen’. Daarin verbind ik inzichten uit psychologie en spiritualiteit, m.n. geïnspireerd door A.H. Almaas en Eckhart Tolle. Sinds 2001 ben ik verbonden aan de Ridhwanschool van Almaas.
Website: www.meanders.nl.

Levenskunst

Hiernaast ben ik sinds december 2016 vaste columnist van een groep schrijvers die columns publiceert over levenskunst. Elke maand verschijnt weer een nieuwe editie op onze site: www.vive-levenskunst.nl

In een van deze columns schrijft hij over De vier levensvrienden – essentiële elementen in relaties, hier opgenomen als blog-artikel.

Cursussen

Sinds een paar jaar geef ik workshops en trainingen over ‘Innerlijke kinderen‘. Dit zijn psychische structuren waar mensen zich mee vereenzelvigen op momenten waarop ze zich als een kind zo onzeker/angstig/boos etc. voelen. Je leeft op zo’n moment niet meer vanuit je volwassen bewustzijn. Als dat regelmatig gebeurt, vormt dat een belemmering voor je spirituele ontwikkeling. Ik geef aanwijzingen hoe je met innerlijke kinderen om kunt gaan, zodat ze deel worden van een proces van heelwording.
Op mijn site kun je hier meer over lezen via een hele serie blogartikeltjes.

Ik geef ook korte trainingen over Open Zelfonderzoek. Dit is een vorm van zelfreflectie, gericht op het ontdekken van waarheid van je innerlijke ervaring. Dat kan veel inzicht geven in jezelf, in de dynamiek van het ego, in essentiële kwaliteiten van de ziel etc. Het is een prachtig zelf-hulpmiddel. Open Zelfonderzoek is door A. H. Almaas bekend geworden als ‘inquiry’.

In de loop van de jaren heb ik diverse cursussen en workshops gegeven over het Enneagram. Ik zet dit model vooral in voor persoonlijke ontwikkeling. Het biedt je mogelijkheden ego-patronen te doorzien en geeft toegang tot het ervaren van de spirituele/zijns-dimensie van het bestaan. Mijn cursussen gaan steeds over de vraag hoe je weer contact kunt krijgen met je diepste grond en met wie en wat je in essentie bent.

De visie van waaruit ik werk

Ik werk vanuit de kernwaarden openheidliefdevolle vriendelijkheid en transparantie. Voor mij is een cursus geslaagd als mensen kunnen ervaren waar de cursus over gaat. Als ik iets vertel over aspecten van het ego, over ‘aanwezigheid’ of over de eenheid van Zijn, laat ik cursisten hier altijd zelf onderzoek naar doen, zodat ze vanuit hun eigen ervaring kunnen begrijpen waar het over gaat. Daarom is Open Zelfonderzoek als werkvorm een vast onderdeel van mijn cursussen.

Waarom ik in het Stadsklooster cursussen geef

Het Stadsklooster is voor mij een fijne plek om cursussen te geven, omdat ik de meeste deelnemers als heel open en ontvankelijk ervaar. Open naar elkaar toe, open om te zien wat zich in hun innerlijk afspeelt. En ontvankelijk in het toelaten van nieuwe inzichten en perspectieven. Dat is voor mij heel fijn werken.
Daarnaast is de sfeer van het Stadsklooster heel vriendelijk en uitnodigend. Mensen voelen zich er snel thuis, wat het gemakkelijker maakt om open en ontvankelijk te zijn.

De thema’s van mijn cursussen liggen mij na aan het hart. Ik werk daar zo graag mee, omdat zoveel mensen er baat bij hebben in hun zoektocht naar zin en betekenis, naar wie ze ten diepste zijn en waar het Mysterie eigenlijk over gaat. Dat is ook lange tijd mijn zoektocht geweest en ik ontdek op die weg nog steeds nieuwe dingen. Waar het hart van overloopt… Daar heb ik in een van de nieuwsberichten op deze site een artikeltje over geschreven.

Feedback van cursisten

N.a.v. de cursus ‘Het Enneagram en de 9 gezichten van de ziel’, over de spirituele dimensie van het model:

“Ik heb ontdekt hoe weinig tijd ik in mijn lichaam ben en hoe vaak in mijn hoofd. Heb ontdekt hoe vaak ik aanwezig toch afwezig ben. Veel bewustwording.”

“De cursus was anders dan de cursussen die ik tot nu toe over het Enneagram heb gevolgd. Nu: hoe kan de werkelijkheid eruit zien (voor jou/anderen) voorbij het ego?!”

“Leven vanuit essentie: dat doe ik niet vanzelfsprekend of spontaan. De cursus helpt me om er meer contact mee te maken, het me bewust te maken en het te praktiseren.”

“Ik ben nog weer duidelijker gaan zien hoezeer het ego me nog belemmert en belet te worden wie ik in aanleg ben. Dat ik om niet mag bestaan, dat het geen voorwaardelijk bestaan is.”

N.a.v. een vervolgcursus ‘Open Zelfonderzoek’:

“Het belangrijkste wat het me gebracht heeft is dat ik de van tevoren bedachte vraag heb losgelaten en dat vanuit meditatie de vraag zich kan laten aandienen. Het Open Zelfonderzoek van de afgelopen weken maakt de weg naar binnen opener.”

“Nogmaals dank voor deze eenvoudige en mooie avond. Zelf verraste mij  weer de omkering van perspectief, van de gebruikelijke ego-richting en ruimte naar – in de aandachtige ervaring –  de zelf bewegende ruimte te zijn.”

“Wat een mooie en inzichtgevende avond was het gisteren. Ik heb er wat over verteld, maar eigenlijk gebeurde er nog veel meer. Alsof ik een soort laatste puzzelstukje vond waardoor in een proces van maanden alles op zijn plaats kon vallen.”

Meer weten? Ga naar: http://www.meanders.nl

Activiteiten

Je ziet hier activiteiten (cursussen, lezingen, retraites enz.) die in het huidige seizoen verzorgd worden én/of in het verleden verzorgd zijn door:

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen