Chris Elzinga

heeft een counselingpraktijk in Haarlem en geeft diverse trainingen op het gebied van het enneagram, open zelfonderzoek en hij geeft introducties in het werk van Eckhart Tolle. Hij verbindt daarin inzichten uit psychologie en spiritualiteit, m.n. geïnspireerd door A.H. Almaas. Sinds 2001 is hij verbonden aan de Ridhwanschool van Almaas.

Website: www.meanders.nl.

Cursussen Enneagram,Open Zelfonderzoek en Eckhart Tolle

In de afgelopen jaren heb ik diverse korte trainingen gegeven over Open Zelfonderzoek. Dit is een vorm van zelfreflectie, die gericht is op het ontdekken van waarheid van je innerlijke ervaring. Als je dit regelmatig doet, kan dat veel inzicht geven in jezelf, in de dynamiek van het ego, in essentiële kwaliteiten van de ziel etc. Het is ook een mooi zelf-hulpmiddel. Open Zelfonderzoek is door A. H. Almaas bekend geworden als ‘inquiry’.
Open Zelfonderzoek nodigt mensen uit zich te openen voor wat zich in en aan hen voordoet, zowel innerlijk als uiterlijk. In openheid kunnen mensen groeien. Met een ‘open mind ’ is het mogelijk oude gedachtepatronen te doorzien en nieuwe inzichten toe te laten. Met een ‘open hart ’ smelten oude wrok en woede weg en kun je je laten raken door de menselijkheid en kwetsbaarheid van de ander. Een ‘open buik ’ voedt je gevoel van vertrouwen: in jezelf en in de werkelijkheid zoals die zich aan je voordoet.

In de loop van de jaren heb ik diverse cursussen en workshops gegeven over het Enneagram. Mijn interesse gaat er vooral naar uit dit model in te zetten voor persoonlijke ontwikkeling. In diverse workshops werk ik met aspecten van het ego die belemmerend werken in dat ontwikkelingsproces, zoals de innerlijke criticus (het superego) en het ego-ideaal.
In andere trainingen richt ik me meer op de spirituele dimensie van het Enneagram. Daarin staan ervaringen van eenheid en verbondenheid centraal. De trainingen gaan over de vraag wat die eenheid in de weg staat, en hoe je weer contact kunt krijgen met je essentie, met wie en wat je in essentie bent.

Verder heb ik diverse korte cursussen gegeven over de ervaring die Eckhart Tolle in zijn boeken beschrijft als ‘aanwezigheid’. Mijn bedoeling daarmee is mensen iets te laten ervaren, wat niet zomaar uit de boeken is op te pakken.

De visie van waaruit ik werk

Kernwaarden van waaruit ik werk zijn openheidliefdevolle vriendelijkheid en transparantie. Voor mij is een cursus geslaagd als mensen kunnen ervaren waar het thema van de cursus over gaat. Als ik iets vertel over aspecten van het ego, over ‘aanwezigheid’ of over de eenheid van Zijn, laat ik cursisten hier altijd zelf onderzoek naar doen, zodat ze vanuit hun eigen ervaring kunnen begrijpen waar het over gaat. Daarom is Open Zelfonderzoek als werkvorm een vast onderdeel van mijn cursussen.

Feedback van cursisten

N.a.v. de cursus ‘Het Enneagram en de 9 gezichten van de ziel’, over de spirituele dimensie van het model:

“Ik heb ontdekt hoe weinig tijd ik in mijn lichaam ben en hoe vaak in mijn hoofd. Heb ontdekt hoe vaak ik aanwezig toch afwezig ben. Veel bewustwording.”

“De cursus was anders dan de cursussen die ik tot nu toe over het Enneagram heb gevolgd. Nu: hoe kan de werkelijkheid eruit zien (voor jou/anderen) voorbij het ego?!”

“Leven vanuit essentie: dat doe ik niet vanzelfsprekend of spontaan. De cursus helpt me om er meer contact mee te maken, het me bewust te maken en het te practiseren.”

“Ik ben nog weer duidelijker gaan zien hoezeer het ego me nog belemmert en belet te worden wie ik in aanleg ben. Dat ik om niet mag bestaan, dat het geen voorwaardelijk bestaan is.”

N.a.v. een vervolgcursus ‘Open Zelfonderzoek’:

“Het belangrijkste wat het me gebracht heeft is dat ik de van tevoren bedachte vraag heb losgelaten en dat vanuit meditatie de vraag zich kan laten aandienen. Het Open Zelfonderzoek van de afgelopen weken maakt de weg naar binnen opener.”

“Nogmaals dank voor deze eenvoudige en mooie avond. Zelf verraste mij  weer de omkering van perspectief, van de gebruikelijke ego-richting en ruimte naar – in de aandachtige ervaring –  de zelf bewegende ruimte te zijn.”

“Wat een mooie en inzichtgevende avond was het gisteren. Ik heb er wat over verteld, maar eigenlijk gebeurde er nog veel meer. Alsof ik een soort laatste puzzelstukje vond waardoor in een proces van maanden alles op zijn plaats kon vallen.”

Meer weten? Ga naar: http://www.meanders.nl

Activiteiten

Je ziet hier activiteiten (cursussen, lezingen, retraites enz.) die in het huidige seizoen verzorgd worden én/of in het verleden verzorgd zijn door:

Cookies

We gebruiken cookies om content van de website te verbeteren en om het websiteverkeer te analyseren.

Privacy statement | Sluiten
Instellingen